Zelf je eigen suikeralcohol maken voor tincturen!
- IRis Janssen
- Jan 25
- 4 min read
Updated: Jan 26
Ik weet dat het illegaal is in sommige landen om je eigen alcohol te stoken maar in Hongarije is het mogelijk per volwassenen in een gezin 80L alchol te stoken per jaar, dit voor persoonlijk gebruik.
Ik maak enorm graag tincturen, dit zijn kruiden aftreksels op alcohol die jaren bewaard kunnen worden. Toen we de enorme hoeveelheden fruit die we op ons pad kregen overzagen, besloten we al snel onze eigen palinka te maken (een plaatsgebonden drankje uit Hongarije). Maar al snel bleek dat we daar niet zo goed in waren en de Hongaren graag heel hoge graad aan alcohol wilde in hun Palinka (2de en 3de destillatie). Hierdoor bleef onze alcohol enkele jaren staan in de kelder. Uiteindelijk ontdekte ik dat alcohol steeds duurder werd in de winkel en leek het gebruik van onze eigen alcohol een beter idee om daar tincturen van te gaan maken. Wij zitten qua graden bij een 1ste destilaat tussen de 52-57 graden. Wat een ideale sterkte is om tincturen zeer lang te bewaren! (deze moet minstens 40 graden zijn). Lagere sterkte kan je gebruiken voor tincturen maar deze kunnen dan maar een 2 tal jaren bewaard worden. Tincturen dienen altijd in gesloten glas gehouden te worden, wanneer alcohol in contact komt met lucht, trekt het water aan en verdund de sterkte.
Alcohol stoken?
Alcohol stoken, iedereen heeft er al wel eens over gefantaseerd en vele denken dat het teveel een gedoe is... Maar eigenlijk is het best makkelijk te doen! Je hebt er gewoon enkele atributen voor nodig! De kosten die je kan besparen door zelf suiker alcohol te kunnen maken voor tincturen is enorm.
Het is eigenlijk veel moeilijke om bier en of wijn te maken dan pure alchohol of sterke drank!
Benodigdheden;
Je hebt maar enkele zaken nodig die je 1 malig dient aan te schaffen en nadien nooit meer hoeft aan te schaffen en dat is:
een gistemmer van een redelijk formaat 30L
een wijn of waterslot
een destilleerketel
een alcoholmeter
foodgrade hevelslangetje
Het maken van je mash!
Vanaf het ogenblik dat je je gistemmer bezit, kan je al snel aan de slag; los 8kg suiker op in 10liter kokend water, vul dit vervolgens bij tot 25L met koud water van de kraan. Als de temperatuur onder de 30 graden celcius is, voeg er een zakje huishoud/broodgist (droog) bij.
Binnen de 24u gaat je mengsel gisten, dat betekend dat de suiker word opgegeten door de gist en omgezet in koolzuurgas en alcohol. Het koolszuurgas ontsnapt doorheen het waterslot en het mengsel gaat schuimen, vandaar dat een vat van 30l aangewezen is om wat ruimte te houden voor het stijgen van de vloeistof.
Na ongeveer een week, zie je dat er geen bubbels meer doorheen het waterslot komen, dan is het mengsel uitgegist, dit bevat nu ongeveer 20% alcohol (je kan dit nameten met een alcoholmeter). Je alcoholpercentage kan iets hoger of lager uitvallen door de gistsoort die je gekozen hebt. (Je kan ook een volledige druiventros gebruiken of een glaasje appelsap ongerafineerde met pulp en schil).
Op de bodem van je vat ligt inmiddels een flinke laag dode gistcellen, deze wil je niet in je eindproduct. Je kan deze achterhouden in je emmer door een hevelslangetje te gebruiken. Je kan je vloeistof naar je destilleerketel overhevelen door de pot op een lager punt te zetten dan je gistemmer. Je hangt 1 kant van je slangetje in de vloeistof en het andere hang je in je destilleerketel. Zuig even aan de kant naar je destilleerketel en doormiddel van de wet van communicerende vaten, loopt dde vloeistof in je pot, de dode gistcellen (moss) genaamd, blijven dan achter in je gistemmer.
Je kan de moss in je gistemmer laten zitten om nog een 2de gisting te doen met nieuwe suiker en water, ook het overgebleven "water in je destilleerketel" kan terug bij de moss herbruikt worden samen met suiker om het proces te herhalen. Zowel moss, naloop als overgebleven vloeistof worden herbruikt als sourmash. Dit kan nog een 3de keer herhaalt worden zelfs!
Het stookproces
Wanneer de pot voor ongveer 75 a 80% is gevuld met het mengsel (hierna stookwijn genoemd) kun je destilleerketel gaan opwarmen, wij doen dit op gasflessen met een destilleerketel van 50L bovenop een turkyfirer.
Nu komen we echt toe aan het stookproces.
Je destilleerketel bestaat uit 4 delen; de boiler, helm, de buis en de koeler.
Zorg dat de helm goed vast in de boiler zit. Sluit de buis stevig aan middels de schroefkoppelingen en monteer de andere zijde met de schroefkoppeling stevig op de koeler.
De koeler heeft koelwater nodig. Zorg met bijvoorbeeld een tuinslang voor een rustige doorloop van koel water. Het koele water laat je altijd aan de onderkant van de koeler naar binnen stromen. Aan de bovenkant van de koeler monteer je een stukje tuinslag om het warme/lauwe water weer af te voeren naar de gootsteen of een emmer waar je het weer opvangt voor later gebruik. je hebt echt maar heel weinig doorstroming nodig.
Bij de methode zoals hierboven beschreven heb je geen last van slechte acohol (methanol) Bij een pure water en suiker vergisting hoef je geen voorloop weg te gooien. Je kunt dus alles opvangen wat je stookt.
Je hebt nu schone alcohol gemaakt waarmee je bijvoorbeeld heerlijke likeuren kunt maken.
Maar deze alcohol is dus ideaal om je eigen tincturen en natuurmedicijnen te maken en stukken goedkoper dan alcohol in de winkel! Je kan het nog goedkoper doen door ipv suiker, overrijp fruit te gebruiken. Je mag dus ook gevallen fruit gebruiken! Hard fruit heeft wel een beetje suiker nodig, terwijl zacht fruit veel meer suiker heeft en daar bijna geen suiker nodig is. Vanaf je fruit gebruikt voor het brouwen van je alcohol is er methanol aanwezig en dient je eerste glaasje alchohol worden weggegooid (of bijgehouden voor brand alcohol of voor het reinigingsalcohol (ruimen proper maken).
In de toekomst is het mogelijk om bij ons zuivere alcohol te bestellen voor het maken van je eigen tincturen.
Comments