top of page
Writer's pictureIRis Janssen

WAT EEN GEWONE ZONDAG BETEKEND VOOR ONS?

INSPIRATIE TOT VREUGDE... We hebben nachtje doorgedaan!


Ibis heeft een "sleep-over" gehad bij Zaza de With en Balto. Ze vind dat heerlijk er even op uit. Avontuur 3min van ons vandaan. En wij deden nachtje door, niet om te feesten lol of quality time. Nee, om naar de markt te gaan! Bart is echt geen ochtendmens dus, hem om 7u uit zijn bed krijgen is horror. Het enige alternatief is dus doorgaan en rond 6u met de auto de baan op om naar Ruza te gaan. Dat heeft altijd wel iets!

De absolute stilte, niemand op de weg. De natuur die ontwaakt... De vele herten die we onderweg zien. Hongarije is beeldschoon in deze tijd van het jaar. Alles begint weer net te ontpoppen en terug op te leven. Binnen 14 dagen is alles weer super groen en kan je amper nog doorheen de bossen kijken. Op dit moment is alles nog met een sluier van winterwaas bedekt. Ik hou er van als de wereld lijkt leeggelopen. Als het zo absoluut stil is dat het eng word.

Normaal is de markt een maandelijks onderdeel. We gaan daar zakken brood halen, zoeken snuisterijen op de 2de hands markt. Of gaan er dieren halen. We doen meestal enkel het dierengedeelte en de 2de hands markt. De rest is van die nieuwe plastieke rommel die geen enkele waarde heeft en waarvoor je zelfs op de markt teveel betaald. De snuisterijen zijn een deel van onze nieuwe inrichting in ons huisje. Decoratie! We houden van vintage dus kiezen voor spulletjes die in ons idee van gezelligheid past.

Elke keer hebben we een bepaald doel voor ogen. Ditmaal zouden we naar de markt gaan op zoek naar een lege gasfles (want om dus een volle te kunne krijgen moet je eerst ergens particulier een lege aankopen!). En een melkfles van 25L die hadden we ook nodig. We halen wekelijks 25L koemelk op bij een biofarm in een naburig dorp. We sponseren daar de community mee, hebben verse rauwe melk met room op de top. En betalen de helft van wat je in de winkel betaald voor een fles melk. Op een week gaat er zo een 25L door, Zaza de With en Balto gebruiken er melk van, het gezin en natuurlijk ook de babygeiten die geen moeder meer hebben. En elke week geef ik een litertje door aan een vriendin die bij ons in de buurt woont in ruil voor eitjes en een ritje elke week naar de winkel.

Normaal melken we onze eigen geiten maar door de klimaatproblemen van vorig jaar, zal dat er dit jaar niet in zitten. We cannen ook melk, die kunnen we langdurig houden en hebben we dan altijd achter de hand. Net zoals room dat cannen we ook.

Nadat we de markt hadden gedaan, zijn we vrij snel terug naar huis gegaan. We kunnen zien dat de lente is begonnen door de opschietende Kervel in het aanpalende bos. Dit is een uitgelezen tijd voor ons, om elke dag een 1-2u te gaan plukken. Ik pluk letterlijk emmers van dat spul en geef er de hele farm mee te eten. De cavia's, konijnen, kippen, varkens en natuurlijk ook geiten, eten hier met veel smaak van. Het fijne hiervan is dat we meestal een 6 maanden op die manier onze dieren relatief "zelfvoorzienend" voeden en dit zonder hectares aan gras en of crops. Het is wel zo dat het dus het dagelijkse werk vraagt van 2u plukken. Dat betekend dus... ik op mijn knieen en in gebogen houding voor 2u, emmers vullen met wat iedereen ONKRUID zou noemen.

Maar deze kruidige bodembedekker is een ware schatkist aan healing voor onze dieren. Ze bevat alles wat onze dieren nodig hebben aan nutrienten om snel te groeien en gezond te zijn. Op deze manier kunnen we ecologisch, in functie van de natuur onze dieren voeden. Het bijzondere is dat onze geiten regelmatig door het bos struinen en dus aan forestfarming doen. Hun mest maakt de bodem in het bos steeds rijker aan kruidenbedekker en met het dagelijks plukken, word de Kervel alleen maar dikker en voller. Elk jaar staat er meer! We hebben de natuur heel sterk zien veranderen sinds we hier kwamen wonen.

6 jaar geleden hoorde je hier zelf geen vogels fluiten. Alles veranderde 3 jaar geleden doordat onze tuin steeds vruchtbaarder werd. We vogelhuisje begonnen op te hangen. En dus ook granen gebruikten voor onze dieren. Dat trok kleine vogels aan! Als je je dus afvraagt wat de impact kan zijn van een gezin van 3 op een hectare grond? Wel op 6 jaar zijn we een ecologie op onszelf, hebben we het bodemleven hersteld. De variatie in onze plaatselijke ecologie verveelvuldigd en leren we steeds meer in cirkel met de natuur te leven. Dus ook al zijn we ongezien en mss maar een mier in het geheel? 1 mens kan veel doen voor de natuur .




4 views0 comments

Recent Posts

See All

Comments


bottom of page